Pretekli dogodki

Klekljanje, junij 2024

Klekljanje

je eden izmed načinov izdelovanja čipk, pri katerem je potrebno veliko spretnosti. Gre za prepletanje, križanje in pretikanje vsaj dveh parov niti, ki so navite na majhne podolgovate lesene palice, imenovane kleklji.

Že drugo leto spoznavajo spretnosti klekljanja učenci 5. in 6. razredov. Nekateri so postali že pravi mojstri prepletanja in križanja niti. Ob koncu leta smo v šoli pripravili razstavo naših izdelkov.

Vljudno vabljeni na ogled!

Klekljarji in mentorica Sergeja Lončar

Klekljanje Read More »

Šahovska simultanka OŠ Frana Kranjca, junij 2024

Šahovska simultanka 2 na 24

6. junija 2024 smo v glavni avli šole izvedli šahovsko simultanko (en igralec igra na več mizah proti drugim).

Igrali so Saša Roš (6.c), Jaka Felc (7.a) in Staš Cencelj (8.b), skupaj kar 31 partij – nekaterih partij z istimi igralci ne štejemo.

Učenci so za simultanko pokazali veliko zanimanja. Nekaj dobrih šahistov, med njimi tudi nekaj, ki niso obiskovali šahovskega krožka, je nudilo dober odpor nosilcem simultanke.

Čeprav rezultat ni pomemben, omenimo, da je Saša dobila vse štiri partije, Jaka je imel skupen rezultat 11½ proti 3½, Staš pa je od dvanajstih partij izgubil le eno.

Hvala vsem udeleženim, posebej tudi vodstvu šole, ki je priskrbelo simbolične nagrade za sodelovanje. Veliko zahvalo pa si zasluži tudi prvošolec Taj Teršek, saj smo njegovo “rešitko” dodali kot eno od pravil simultanke (odkrili smo ga šele, ko ga je uporabil eden od prvošolcev 😄) in jo predlagali tudi Šahovski zvezi Slovenije za uporabo v neuradnih šahovskih dogodkih. Več o zgodbi rešitke pa si preberite spodaj.

(Na šahovskem krožku, prvošolci OŠ Frana Kranjca Celje, januar 2024)

Mentor matira Taja, ki se odzove: “To ni mat”.

Mentor: “Kako ni mat? Kralj se ne more nikamor umakniti pred šahom”.

Taj: “Imam rešitko!”.

In zamenja položaj svojega kralja in trdnjave na šahovnici.

Mentor nadaljuje in po petih potezah ponovno matira Taja.

Taj: “To tudi ni mat.”

Mentor: “Po pravilih je”.

Taj: “Rešitka!”

In Taj ponovno zamenja položaj kralja z drugo figuro.

Vsi prvošolci so se z mentorjem tako smejali 😂, da enostavno niso več igrali šaha do konca krožka. Skupaj so se dogovorili, da bi rešitko uporabili na dogodku šole, po možnosti na simultanki, ter da velja le za prvošolce in samo enkrat v partiji.

(do simultanke junija 2024 je rešitka tudi ostala skrivnost)

Šahovska simultanka 2 na 24 Read More »

MEPI Pohorje 2024

Kvalifikacijska MEPI odprava Pohorje 2024

6. in 7. 6. 2024 je 16 učencev OŠ Frana Kranjca Celje uspešno opravilo kvalifikacijsko MEPI odpravo čez Pohorje.

Orientirali so se po zemljevidu, prehodili 24 km, nosili vso potrebno opremo za pripravo tabora, kuhali, prespali v šotorih, klepetali, se smejali, igrali tarok, odbojko, kurili ogenj in ob njem prepevali.

To so vrednote za življenje, ki jih je vredno negovati. Preživeli so dva čudovita dneva v naravi s prijatelji. Bravo MEPI Polule!

Ponosne mentorice: Barbara Petan, Martina Kroflič, Mateja Štor in Metka Irgolič

Kvalifikacijska MEPI odprava Pohorje 2024 Read More »

Znanstival dogodivščin 2024

Znanstival dogodovščin 2024 v Ljubljani

V soboto, 1. 6. 2024, smo se zgodaj zjutraj z vlakom odpravili na nagradno ekskurzijo v Ljubljano. Obiskali smo razstavo Umetnost strpnosti in Znanstival.

Razstava United buddy bears – Umetnost strpnosti je letos prvič na ogled v Ljubljani. Na Trgu republike je do 17. julija razstavljenih 145 dvometrskih medvedov, ki z dvignjenimi šapami širijo prijateljstvo in optimizem med državami, ki jih predstavljajo. Med njimi je tudi slovenski medved, ki ga je ustvaril slovenski umetnik Luka Rep.

Znanstival pa je že tradicionalen festival dogodivščin, znanstvenih predavanj, eksperimentalnih delavnic, Vrta eksperimentov in Hiške eksperimentov. Ogledali smo si tudi dve zanimivi dogodivščini. Bubble Show nam je predstavila Paulina Kaleta, s katero smo zaplavali v čudoviti svet milnih mehurčkov. Plinologijo pa nam je predstavil Nejc Horvat in nam s poskusi odgovoril na vprašanja Ali s plini lahko gasimo požare? Kaj se zgodi s plini, ko jih stiskamo, in kaj, ko jih ohladimo? Bilo je zanimivo in poučno.

Nagradna ekskurzija je bila namenjena učencem od 7. do 9. razreda, in sicer nadarjenim učencem, učencem, ki so v tem šolskem letu na državnih tekmovanjih osvojili zlata in srebrna priznanja, naj športnikom/športnicam šole ter učencem, ki bodo vpisani v Zlato knjigo.

Oglejte si nekaj utrinkov na fotografijah.

Mentorice Joja Flis Jurko, Tjaša Roš in Barbara Petan

Znanstival dogodovščin 2024 v Ljubljani Read More »

Prireditev Zlati bralci 2024 v Celju

Prireditev Zlati bralci 2024

V četrtek, 30. 5. 2024, je v Mladinskem centru Celje potekala prireditev Zlati bralci 2024. Ob podelitvi priznanj vestnim devetošolkam in devetošolcem, ki so vseh devet let osnovne šole pridno in zavzeto brali, je prireditev popestril tudi spremljevalni program z glasbenimi, recitatorskimi in plesnimi točkami.

Iskreno čestitamo tudi zlatim bralkam in zlatim bralcem naše šole.

Mentorica: Sara Prevolnik

Prireditev Zlati bralci 2024 Read More »

Večer branja 2024

Večer branja 2024

Prejšnji teden je bilo na OŠ Frana Kranjca spet živahno. Učenci drugih in tretjih razredov, ki so v letošnjem šolskem letu s pridnim branjem osvojili bralno priznanje, so bili za nagrado povabljeni na Večer branja.

Do poznih večernih ur so se tako na šoli družili, prebirali knjige, ustvarjali, iskali skriti zaklad, se sladkali s slaščičarni ob čajanki in si ogledali lutkovno predstavo, ki so jo odlično odigrali člani Kulturnega društva Smeško iz Celja.

Prijetni spomini tega večera bodo še dolgo prebivali v srcih naših mladih bralcev.

Večer branja 2024 Read More »

Lev Kodre - zlato priznanje na drž. tekm. iz fizike

Zlato priznanje na državnem tekmovanju

v znanju FIZIKE za Stefanova priznanja

Šolsko tekmovanje v znanju FIZIKE za Stefanova priznanja je potekalo v sredo, 14. februarja 2024.

Tekmovanja se je udeležilo 13 učencev iz  8. in 9. razreda.

Osvojeno priznanje ČMRLJ na šolskem tekmovanju so osvojili naslednji učenci : Jakob Štampe (8. b), Bor Brečko (8. b), Žiga Krajnik (8. a), Maks Prevolnik (8. a), Ela Čuček (8. b), Lev Kodre (9. b) in Anej Firšt (9. b).

Pet učencev se je uvrstilo na regijsko tekmovanje, ki je potekalo v četrtek, 11. 4. 2024  na OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice.

Osvojeno BRONASTO priznanje na regijskem tekmovanju so osvojili 4 učenci:

Jakob Štampe (8. b), Bor Brečko (8. b), Žiga Krajnik (8. a) ter Lev Kodre (9. b).

Učenec Jakob Štampe je bil drugi najboljši v regiji.

Dva učenca naše šole Lev Kodre in Jakob Štampe sta se uvrstila na državno tekmovanje, ki je potekalo v soboto, 18. maja 2024 na UM, fakulteta za naravoslovje in matematiko. Državno tekmovanje je zahtevno tekmovanje, saj je sestavljeno iz dveh delov – teoretičnega in praktičnega (izvajanje poskusov) dela in traja 180 min.

Učenca sta pokazala veliko znanja ter se po svojih najboljših močeh spopadala z zahtevnimi nalogami, pogumno eksperimentirala ter utemeljevala svoje ugotovitve.

LEV KODRE je dosegel izjemen uspeh – osvojil je ZLATO priznanje na državnem tekmovanju v znanju FIZIKE za Stefanova priznanja!

Za izkazano znanje in vložen trud vsem tekmovalcem iskreno čestitamo!

Mentorica: Nina Miklavžina

Zlato priznanje na državnem tekmovanju Read More »

Prvo mesto na finalu področnega predtekmovanja v odbojki na mivki deklice letnik 2010 in mlajše

Finale področnega predtekmovanja v odbojki na mivki

V četrtek, 30. 5. 2024, je bilo na odprtem bazenu Celje, finale predtekmovanja v odbojki na mivki za deklice letnik 2010 in mlajše. Naše deklice so si priigrale 1. mesto.

Najprej so premagale OŠ Lava 2:0 in še OŠ Vojnik 2:0. S tem so dobile možnost igre na področnem tekmovanju v juniju 2024.

Šolo so zastopale: Ana Neja Pukl, Neža Vodušek, Ivona Rakita in Lia Vrtačnik.

Čestitamo za zmago!

Mentorica Metka Irgolič

Finale področnega predtekmovanja v odbojki na mivki Read More »

Prvenstvi AMAP in VAP 2024

Rezultati prvenstev v atletiki MAP, VAP – 2024

V petek, 24. 5. 2024, je bilo na novem atletskem stadionu Kladivar medobčinsko atletsko tekmovanje MAP, VAP. Udeležili so se ga tudi naši atleti, atletinje in dosegli so odlične rezultate, za kar jim iz srca čestitamo!!.

1. Mesto Jon Cencelj – skok v daljavo, 4.86m

1. Mesto Oriana Rozoničnik – met vortexa, 41.10m

2. Mesto Žiga Leskovšek – 60m, 8.59s

3. Mesto Mila Sevšek – vortex, 45.57m

3. Mesto Larisa Bunetić – 1000m, 4.20,55min

4. Mesto Vita Lovrec – 600m, 2.05,67min

Vsi drugi učenci so tudi odlično opravili svoje delo.

V torek, 28. 5. 2024, je bilo na novem atletskem stadionu Kladivar področno atletsko tekmovanje MAP, VAP. Udeležili so se ga samo učenci z odličnim rezultatom na medobčinskem tekmovanju.

3. Mesto Jon Cencelj – skok v daljavo, 4.74m

4. Mesto Mila Sevšek – vortex, 44.50m

5. Mesto Mark Lukas Škalički – 600m, 1.49,41min

7. Mesto Oriana Rozoničnik – met vortexa, 37.66m

8. Mesto Žiga Leskovšek – 60m, 8.66s

13. Mesto Vita Lovrec – 600m, 2.03,81min

16. Mesto Zala Šlander – 60m, 8.92

V nedeljo, 26. 5. 2024, je v Mariboru potekalo državno tekmovanje v atletiki. Jon Cencelj je s prijatelji osvojil državni naslov v troboju (60m, met vortexa, skok v daljavo).

Vsem atletom iskreno čestitamo!

Učitelji športa

Rezultati prvenstev v atletiki MAP, VAP – 2024 Read More »

Zmaga na tekmovanju za čiste zobe ob zdravi prehrani

Skozi celo šolsko leto so učenci 2. b razreda skrbeli za svoje zobe in ustno higieno. Zasluženo so osvojili največ točk in tako zmagali.

V četrtek, 30. 5. 2024, so se udeležili slavnostne podelitve. Potekala je v Cineplexxu Celje, kjer so zmagovalci prejeli skupinsko priznanje in si za nagrado ogledali še risani film.

Razredničarka Anja Kunej

Zmaga na tekmovanju za čiste zobe ob zdravi prehrani Read More »

Scroll to Top
Skip to content