Projekti

Zmaga na tekmovanju za čiste zobe ob zdravi prehrani

Skozi celo šolsko leto so učenci 2. b razreda skrbeli za svoje zobe in ustno higieno. Zasluženo so osvojili največ točk in tako zmagali.

V četrtek, 30. 5. 2024, so se udeležili slavnostne podelitve. Potekala je v Cineplexxu Celje, kjer so zmagovalci prejeli skupinsko priznanje in si za nagrado ogledali še risani film.

Razredničarka Anja Kunej

Zmaga na tekmovanju za čiste zobe ob zdravi prehrani Read More »

Projekt Drevo = Življenje 2024

Odprtje razstave ob zaključku projekta DREVO = ŽIVLJENJE

Na Osnovni šoli Frana Kranjca smo 20. maja v avli šole odprli razstavo z naslovom Dostojno delo in gospodarska rast. Pod okriljem nacionalnega projekta DREVO = ŽIVLJENJE z učenci vsako leto spoznavamo enega izmed globalnih ciljev trajnostnega razvoja. Osnovno vodilo našega projekta je Agenda 2030, ki predstavlja zgodovinski dogovor mednarodne skupnosti za odpravo revščine, zmanjševanje neenakosti, zagotovitev napredka ter zaščite okolja za sedanje in bodoče generacije.

V letošnjem šolskem letu smo pozornost namenili 8. globalnemu cilju, ki nosi naslov DOSTOJNO DELO IN GOSPODARSKA RAST. Cilj govori o spodbujanju trajnostne, vključujoče in vzdržne gospodarske rasti, polni in produktivni zaposlenosti ter dostojnemu delu za vse. Pri raziskovanju se nam je tokrat pridružilo deset osnovnih in srednjih šol širom Slovenije.

Učence smo v delavnicah seznanili z dejstvi in podatki o visoki stopnji nezaposlenosti med mladimi, neenakem plačilu za delo enake vrednosti, nedostojnih pogojih za delo, prisilnem delu in izkoriščanju poceni delovne sile otrok. Ideje otrok in njihovi predlogi  so bili zelo zanimivi in ustvarjalni. Učitelji jim seveda želimo, da bodo v prihodnosti lahko opravljali poklic, ki jih bo izpolnjeval, navdihoval in ga bodo vsakodnevno z veseljem in predanostjo opravljali.

Zapisala vodja projekta: Klavdija Krbavac Kenda

Odprtje razstave ob zaključku projekta DREVO = ŽIVLJENJE Read More »

Eko kviz Sklači, maj 2024

Ekokviz – Sklači – regijski prvaki in 2. mesto na državnem tekmovanju

Tekmovalci Žiga Krajnik (8. razred), Luka Mlakar (7. razred) in Jaka Felc (7. razred) so na regijskem tekmovanju dosegli izvrstno prvo mesto (zlato priznanje).

S tem so se uvrstili na državno tekmovanje, kjer so bili odlični drugi v državi (srebrna medalja).

Vseh ekip v državi je bilo 826, ampak na državno tekmovanje se je uvrstilo le 12 najboljših.

Na državnem prvenstvu so imeli 4 dele.

Prvi je bil kviz v spletni obliki. Pri tem so dosegli prvo mesto (37/40 točk).

Drugi, tretji in četrti krog so bili ustni po sistemu »ena na ena«, kjer se prijavljajo z odgovorom na vprašanje po sistemu »kdo bo prej«.

S svojim znanjem so dokazali, da so zelo osveščeni na področju obstoja in reševanja okoljskih problemov.

Iskrene čestitke za izjemen uspeh.

Pri vsem tem jih je spremljala njihova mentorica Nina Miklavžina, na dan državnega tekmovanja pa tudi navijači.

Avtorica: Živa Krajnik, 6.razred

Ekokviz – Sklači – regijski prvaki in 2. mesto na državnem tekmovanju Read More »

Vseslovensko petje s srci 2024

Vseslovensko petje s srci 2024

Po naši tradiciji je zavetnik sveti Jurij na 23. aprila prinašal vejico v hišo za dobro letino. Na ta dan, ki nas po tradiciji povezuje z obiljem in srečo, je po celotni Sloveniji potekalo Vseslovensko petje s srci. 

Dogodku, ki je letos potekal že šestič, smo se pridružili tudi učenci in zaposleni na OŠ Frana Kranjca Celje ter v ponedeljek, 22. 4. 2024, zapeli na ploščadi pred šolo.

Ko skupaj zapojemo, povežemo energijo zvoka in moč besede. Povežemo se sami s seboj in z drugimi v celoto, ki je prežeta z vibracijo ljubezni, radosti in miru.

Pri tem nas je vodila misel »Pesem je nit, ki povezuje ljudi«.

Poglejte in prisluhnite, kako smo se izkazali. 

Vseslovensko petje s srci 2024 Read More »

Otroci pojejo slovenske pesmi Celje 2024

Iva in Jasmine bosta peli v polfinalu

Strokovna komisija prireditve “Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo”, ki jo sestavljajo pevka Klavdija Winder Pantner, tonski tehnik Aljoša Bončina ter radijski voditelj Dalibor Bedenik, je tokrat zaradi nastopov otrok iz kar osmih osnovnih šol izjemoma izbrala štiri polfinaliste, iz vsake starostne skupine po dva. Od teh sta tudi dve naši učenki: Iva Šeško iz 4.a in Jasmine Majcen Clarke, 8.a.

Čestitke vsem otrokom za njihove nastope! Ponosni smo na vaju!

Zala Pušnik, mag. prof. gl. ped.

Iva in Jasmine bosta peli v polfinalu Read More »

Otroci pojejo slovenske pesmi Celje 2024

Otroci pojejo slovenske pesmi Celje 2024

Štiri učenke naše šole – Jasmine Majcen Clarke, Žana Videmšek, Kristina Počivalšek in Iva Šeško so se v četrtek, 28. 3. 2024 udeležile medšolskega tekmovanja “Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo”, ki je potekalo v GŠ Celje. Nastopili so tudi učenci z drugih celjskih OŠ.

Prireditev se je snemala, video bo objavljen na Facebook strani in kanalu YouTube Radia Celje 3. 4. 2024, prispevek s fotografijami pa v Novem tedniku 4. 4. 2024.

Rezultate bo tričlanska komisija poslala v nekaj tednih na šole. Najboljši dve točki v obeh starostnih kategorijah se bosta uvrstila na zaključno – državno tekmovanje.

Zala Pušnik, mag. prof. gl. ped.

Otroci pojejo slovenske pesmi Celje 2024 Read More »

Projekt Moje pravice 2023

10. december – DAN ČLOVEKOVIH PRAVIC

Obeležujemo ga na dan, ko je bila leta 1948 sprejeta Splošna deklaracija človekovih pravic. Ta pomemben dokument je temeljni kamen sodobnega varstva človekovih pravic. Na šoli vsako leto obeležujemo 10. december kot dan človekovih pravic. V okviru nacionalnega projekta Moje pravice smo na ravni celotne šole izvedli delavnice in različne dejavnosti, s katerimi smo želeli doseči, da mladi po vertikali v vsakem razredu spoznajo določene človekove pravice in z njimi povezane odgovornosti, da jih razumejo in predvsem udejanjajo v vsakdanjem življenju.

Kot šola nosilka projekta smo k sodelovanju povabili tudi druge slovenske vzgojno-izobraževalne ustanove. Projektu se je v tem šolskem letu pridružilo štirinajst ustanov, in sicer: OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova, OŠ Črna na Koroškem, OŠ Pesnica, CKSG Portorož, OŠ Duplek, OŠ Alojza Gradnika Dobrovo, OŠ Frana Metelka Škocjan, OŠ Sveti Tomaž, OŠ Fokovci, Center za usposabljanje Elvira Vatovec Strunjan, IV. OŠ Celje, ŠC Ptuj, Šola za ekonomijo, turizem in kmetijstvo Ptuj ter OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova.

Letošnje leto so učenci ustvarjali novoletna darila, na katera so zapisali ali narisali pripadajoče pravice oziroma novoletne želje ter voščila, s katerimi so osveščali o pomenu uresničevanja in spoštovanja človekovih pravic. V šolski avli smo pripravili bogato razstavo raznovrstnih izdelkov, ki so močno sporočilni tako z besedo kot z ilustracijo. Razstava bo na ogled ves december.

Ob zaključku razstave bomo darila predali humanitarnim organizacijam ter domu za ostarele. Te jih bodo razdelile med ljudi, da bodo začutili, da niso sami.

Projekt smo na šoli dopolnili še s pisanjem apelov, ki ga organizira mednarodna organizacija Amnesty International. Učno uro so za učence pripravili knjižničarka Dragica Milojević, učiteljica Maruša Horjak in prostovoljci devetošolci (Mila, Mija, Timeja in Anej). Mlade od 7.-9. razreda so vpeljali v svet kršitev človekovih pravic in jim predstavili možnosti ukrepanja v boju proti raznovrstnim kršitvam. Učenci 6. r. pa so imeli delavnico pod naslovom Izven okvirjev različnosti, katero je izvedla prostovoljka Amnesty International. 

Vodja projekta: Anja Kunej

10. december – DAN ČLOVEKOVIH PRAVIC Read More »

Skrb za planet, Tehnopark december 2023

Da ne pozabimo na skrb za naš planet

11 učencev naše šole – Živa KRAJNIK iz 6. a, Ani JUG iz 6. b, Gašper JELEN, Jaka FELC, Mark SEVŠEK, Nik POTOČNIK, Manca ŠTEBEJ in Zoja SEKULIĆ iz 7. a, Iza VREČKO in Mila ŽENTIL iz 7. b ter Zala GOLOB iz 8. a razreda – je s svojimi prispevki sodelovalo na natečaju Moj dan z manj embalaže, ki sta ga razpisala Tehnopark Celje in Simbio.

Učenci so razmišljali, kako v vsakdanjem življenju poskrbeti za manj embalaže in kako na različne načine predstaviti alternative embalaži za enkratno uporabo. Svoje ideje so predstavili preko zapisa, stripa, posnetka in fotografije. V četrtek, 23. novembra 2023, je v Tehnoparku potekala zaključna prireditev natečaja z razglasitvijo nagrajencev, ki jo je vodil Aleš Novak in nas na hudomušen način vodil skozi prireditev, ki je ozaveščala udeležence o pomembnosti skrbi za naše okolje. Med nagrajenci je bila tudi ekipa naših učencev – Manca, Zoja, Nik in Jaka pod mentorstvom Barbare Petan, ki so Moj dan z manj embalaže predstavili skozi pesem A day without plastic, opis dneva deklice Kaje in stripom. Več o izdelkih nagrajene ekipe si lahko pogledate na povezavi:

https://www.tehnopark.si/nagradni-natecaj/zmagovalci-nagradni-natecaj_1/

Dan brez plastike, angleška pesem

Čestitke vsem sodelujočim, še posebej pa nagrajeni ekipi.

Barbara Petan in Tanja Remih,
mentorici

Da ne pozabimo na skrb za naš planet Read More »

Projekt Modri stol 2023

UNESCO projekt Moder stol – nekdo misli nate

Tudi v šolskem letu 2022/23 smo sodelovali v UNESCO projektu Moder stol – nekdo misli nate, katerega nosilka je OŠ Maksa Pleteršnika Pišece.

Tokrat so učenci prvih razredov naredili svoja stola za boljše počutje. Na stola so zapisovali, s čim bi si lahko pričarali prijetno klimo v razredu. Postavili smo ju v učilnico 1. a in 1. b razreda, da učence vsakodnevno opominjata na dobra dejanja.

Kako sta stola nastajala, si lahko ogledate v galeriji.

Vodja projekta: Klara Lončar

UNESCO projekt Moder stol – nekdo misli nate Read More »

Scroll to Top
Skip to content