Dan slovenske hrane 2022 – Tradicionalni slovenski zajtrk

V petek, 18. 11. 2022, obeležujemo Dan slovenske hrane. Kot vsako leto doslej, bomo sodelovali v vseslovenski akciji in ga obeležili s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom.

Osrednja tema, ki jo bomo tokrat posebej izpostavili, je mleko in mlečni izdelki. K temu spodbujamo tudi z letošnjim sloganom »Zajtrk z mlekom – super dan!«

Namen Tradicionalnega slovenskega zajtrka je ozaveščati otroke o pomenu lokalno pridelane hrane, domače pridelane in predelane hrane, pomenu zajtrka v okviru prehranskih navad in zdravega načina življenja. Zajtrk bo sestavljen iz izključno lokalnih sestavin: kruh, mleko, maslo, med in jabolko.

Potek: Učenci gredo ob 8.15 v matične razrede. Dežurni učenci pred pričetkom pouka odidejo po pripravljen zajtrk, ki ga dostavijo do razredov. Učitelji ga na začetku 1. šolske ure razdelijo, nato pa ga učenci kulturno pojedo. Sledil bo pouk po urniku.

Ker je ozaveščanje o pomenu lokalno pridelane hrane in ohranjanje tradicije zelo pomembno, smo se na naši šoli odločili, da bomo dan slovenske hrane podaljšali kar na cel teden, tako da bodo v tednu od 14. 11.-18. 11. 2022 na jedilniku v največji možni meri slovenske tradicionalne jedi, sestavine pa kar se da iz lokalnega okolja.

Mojca Flere, organizatorka šolske prehrane