UNESCO projekt Moder stol – nekdo misli nate

Kot v preteklih letih smo tudi v tem šolskem letu izvedli UNESCO projekt Moder stol – nekdo misli nate. Gre za projekt OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, ki želi mlade povezovati z zelo uporabnim vsakdanjim predmetom – stolom.

V letošnjem letu smo obnovili stari leseni stol, ki je potreboval prenovo.

S stola smo najprej oluščili predhodno barvo in ga pobarvali z modro. Modra barva namreč predstavlja nebo in hrepenenje po nečem visokem. Na stol smo nato z belo barvo pisali misel »Nekdo misli nate« v številnih jezikih in pisavah sveta ter ga poslikali z različnimi simboli. Napis »Nekdo misli nate« namreč ponazarja strpnost, modrost, sodelovanje med generacijami, solidarnost, hrepenenje, je izraz sočutja do sočloveka. Različnost poslikav pa ponazarja, da smo ljudje drugačni, vendar nas kljub temu druži nekaj skupnega – sočutje do sočloveka.

Stol smo želeli narediti še bolj uporaben, zato smo ga postavili kar v učilnico, kjer otroci lahko sedejo nanj kadarkoli. Kasneje bo stol dobil svoje mesto na hodniku 1. triade, kjer bo vsakodnevno sporočal učencem, da niso sami, saj nekdo misli na njih.

V projektu so sodelovali učenci in učenke 3. a razreda.

Vodja projekta: Suzana Fideršek