Makove igre na Pečovniški koči

V nedeljo, 5. 6. 2022, smo se s planinskim krožkom odpravili na naš zadnji planinski pohod, in sicer na Makove igre, ki so potekale na Pečovniški koči.

Ob 8. uri smo se zbrali pred gasilskim domom v Pečovniku. Zbralo se nas je kar 49 mladih planincev v spremstvu dveh vodnikov Barbare Berkovič in Danijela Štora, mentorice planinskih skupin Mateje Štor in učiteljice Suzane Fideršek. Mladi planinci smo znova imeli to čast, da nas je spremljal tudi bivši učenec naše šole in strasten planinec Benjamin Slapnik. Ne smemo pa pozabiti tudi na nekaj staršev in vrtčevskih otrok, ki so se nam pridružili na našem zadnjem pohodu v letošnjem šolskem letu.

Planinci smo se odpravili na, nam že znane, Makove igre, ki se vsako letu v mesecu juniju odvijajo na Pečovniški koči. Ker po klasični poti mladi planinci hodimo že z zaprtimi očmi, smo se tokrat odpravili kar čez Grmado po strmi poti. Preden smo sploh prišli do odcepa za Grmado, smo morali prehoditi 204 stopnice (no, toliko smo jih prešteli mi). Uf, kako so noge trpele, ampak nam je uspelo. Bolečine v nogah so nam pozdravili sladki priboljški iz naših nahrbtnikov.

Prišel je čas vzpona na Grmado. Odrasli planinci so se razporedili med mlade planince, da bi nam lahko med potjo pomagali, če bi bilo to potrebno. Ni bilo potrebno, ker smo obvladali kamnite skale, gladke kamne, kovinske žice, drevesne veje in vročino. Po približno uri in pol smo usvojili naš vrh – Grmado. Tokrat nismo bili mokri od dežja, ampak od potu. Večkrat smo pozvonili z zvonom, zato smo prepričani, da ste nas slišali. Na vrhu smo pojedli malico iz nahrbtnika, se osvežili s pijačo in si v planinske dnevnike odtisnili žig Grmade.

Končno smo se odpravili na Pečovniško kočo, kjer so nas čakale igre. Na Pečovniški koči smo odvrgli naše nahrbtnike, se razporedili v skupine in začeli z igrami. Skakali smo v vrečah, hodili na hoduljah, streljali s fračo v pločevinke, metali kovinske obročke okoli klina, plezali na plezalni steni in se spuščali po jekleni vrvi, kjer smo naredili veliko gnečo. Zakaj? Ker nam je bila ta postaja najbolj všeč.

Po opravljenih igrah smo si mladi planinci privoščili tudi planinsko malico. Tokrat nas je PD Grmada počastila s sočnim hamburgerjem in s sodom soka. Naši želodčki so bili polni.

Veliko mladih planincev nas je zapustilo že na Pečovniški koči, saj so jih čakali starši. Nekaj pa se nas je ob 15. uri odpravilo v dolino proti Pečovniku. Točno ob 16. uri smo prispeli na cilj še vsi ostali.

Zahvaljujemo se PD Grmada, ki nas je tako lepo sprejela, nas zabavala in tudi nahranila.

Mladi planinci planinskega krožka