Kruh, mleko in maslo

Dan slovenske hrane 2021 – tradicionalni slovenski zajtrk

V petek, 19. 11. 2021, obeležujemo Dan slovenske hrane. Kot vsako leto doslej, bomo sodelovali v vseslovenski akciji in ga obeležili s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom.

Namen Tradicionalnega slovenskega zajtrka je ozaveščati otroke o pomenu lokalno pridelane hrane, domače pridelane in predelane hrane, pomenu zajtrka v okviru prehranskih navad in zdravega načina življenja. Zajtrk bo sestavljen iz izključno lokalnih sestavin: kruh, mleko, maslo, med in jabolko.

Potek: Učenci gredo ob 8.15 v matične razrede. Dežurni učenci pred pričetkom pouka odidejo po pripravljen zajtrk, ki ga dostavijo do razredov. Učitelji ga na začetku 1. šolske ure v skladu z vsemi higienskimi in protikoronskimi priporočili razdelijo, nato pa ga učenci kulturno pojedo. Sledil bo pouk po urniku.

Ker je ozaveščanje o pomenu lokalno pridelane hrane in ohranjanje tradicije zelo pomembno, smo se na naši šoli odločili, da bomo dan slovenske hrane podaljšali kar na cel teden, tako da bodo v tem tednu na jedilniku v največji možni meri slovenske tradicionalne jedi, sestavine pa kar se da iz lokalnega okolja.

POVEZAVA: Tradicionalni slovenski zajtrk

Mojca Flere, organizatorka šolske prehrane

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen.