DREVO = ŽIVLJENJE

nacionalni projekt 2022/2023

Projekt DREVO = ŽIVLJENJE

Tema:
7. globalni cilj – CENOVNO DOSTOPNA IN ČISTA ENERGIJA

Osnovni cilj projekta je vzgajanje, ozaveščanje in usposabljanje za sprejemanje aktivne vloge v življenju posameznika kot dela globalne vizije sveta. Je interdisciplinarni projekt odprtega učnega okolja. Takšen je tudi vpet v šolski kurikulum. Vse šolsko leto se odvija pri pouku in drugih šolskih dejavnostih na razpisano globalno temo. Lahko se izvaja z različnimi skupinami učencev (vsi učenci šole, določena triada, razred, interesna dejavnost, raziskovalna skupina ipd.), prilagajajo se cilji, vsebine, zahtevnost itd.

Naše osnovno vodilo je Agenda 2030 za trajnostni razvoj, ki predstavlja zgodovinski dogovor mednarodne skupnosti za odpravo revščine, zmanjševanje neenakosti, zagotovitev napredka ter zaščite okolja za sedanje in bodoče generacije. Agendo sestavlja 17 globalnih ciljev, ki jih bo potrebno uresničiti do leta 2030.

V letošnjem šolskem letu bomo pozornost namenili 7. globalnemu cilju – CENOVNO DOSTOPNA IN ČISTA ENERGIJA. Cilj govori o zagotavljanju dostopa do cenovno sprejemljivih, zanesljivih, trajnostnih in sodobnih virov energije.
Z uresničevanjem cilja si države članice prizadevajo povečati delež obnovljivih virov energije, podvojiti energetsko učinkovitost, okrepiti mednarodno sodelovanje in olajšati dostop do raziskav na področju čiste energije ter čiste energetske tehnologije. Do leta 2030 želijo razširiti infrastrukturo in posodobiti tehnologijo za sodobno ter trajnostno splošno oskrbo z energijo v državah v razvoju.

K sodelovanju želimo pritegniti čim več slovenskih vzgojno-izobraževalnih ustanov, nevladnih organizacij in zunanjih sodelavcev ožjega in širšega okolja.

Potek projekta

  1. S skupino učencev, oddelkom ali posameznimi učenci izvedite učno uro, delavnico na izbrano temo – CENOVNO DOSTOPNA IN ČISTA ENERGIJA. Različne možnosti delavnic lahko najdete na spletnih straneh in v priročniku Globalni cilji za lokalni trajnostni razvoj.

  2. Delavnica naj spodbuja elemente kritičnega mišljenja in učenčevo lastno aktivnost. Seznanite učence z dejstvi in podatki o omejenem dostopu do elektrike za kar več kot milijardo ljudi, ki živijo v revnejših četrtih. Poudarite razliko med obnovljivimi viri energije (npr. sončna energija, energija vetra, potencialna energija vode) in neobnovljivimi viri (fosilna goriva), ki jih mnogo hitreje uporabljamo, kot pa v naravi nastajajo. Učenci naj spoznajo prizadevanja ter možnosti za uporabo obnovljivih virov energije. Predstavljena dejstva ustrezno prilagodite glede na starostno skupino otrok.
  1. Kot nadaljevanje delavnice z učenci ustvarite simbolne vetrnice, ki jih opremite z zapisi ali ilustracijami otrok, kako in na kakšne načine bodo sami varčevali z energijo. Vetrnice so lahko iz poljubnega materiala (odpadna plastična embalaža, karton) in poljubno velike, vendar ne manjše kot 30 × 30 cm.
  1.  Tri primere vetrnic pošljite po navadni pošti na naslov: OŠ Frana Kranjca Celje, Hrašovčeva 1, 3000 Celje, s pripisom DREVO = ŽIVLJENJE.

  2. Rok za oddajo izdelka in evalvacijskega poročila je 14. 4. 2023. Evalvacijsko poročilo lahko pošljete tudi po elektronski pošti na naslov klavdija.krbavac@gmail.com.

  3. Projekt bomo zaokrožili z odprtjem razstave v avli šole ob koncu šolskega leta.
  1. Rok prijave je 28. 10. 2022.

Prijazno vas torej vabimo, da se nam pridružite pri ustvarjanju, raziskovanju, druženju.

Veselimo se sodelovanja z vami in vas lepo pozdravljamo.

Ravnateljica: Kristina Radoš Janežič

Vodja projekta: Klavdija Krbavac Kenda

Prijavnico lahko pošljete na: klavdija.krbavac@gmail.com oz. na naslov: OŠ Frana Kranjca Celje, Hrašovčeva 1, 3000 Celje, s pripisom DREVO = ŽIVLJENJE.

Scroll to Top
Skip to content