UNESCO dan 2023

UNESCO kulturni dan 2023

V preteklem tednu smo na šoli izvedli UNESCO kulturni dan in se tako že osmo leto zapored z našim projektom MOJE MESTO SKRIVNOSTI ŠEPETA vključili v vseslovenski projekt Teden kulturne dediščine. Kako je potekal dan in kaj je bilo otrokom najbolj všeč, si oglejte v razgibani galeriji fotografij ali preberite zapise otrok.

1. RAZRED

Pri Hermanu Lisjaku smo risali staro mesto in malicali. Obiskali smo Pelikanov atelje, kjer smo videli stare fotoaparate, ki so bili veliki kot škatle. Fotografije so bile stare in črno-bele. V temnici smo se malo prestrašili. Zelo smešne so bile kopalke, ki so jih imeli oblečene v starih časih. Moške kopalke so izgledale kot otroška pižama. Najbolj zanimiv je bil pogled skozi fotoaparat, saj so bile učiteljice postavljene na glavo.

2. RAZRED

V zgodovinskem arhivu smo si ogledali predstavo o miški Mici in arhivskem duhcu. Všeč nam je bilo, ko smo videli zelo staro pisavo, katere nismo znali prebrati. Povedali so nam, da se dokumenti hranijo na mikrofilmu. Pokazali so nam šolsko kroniko naše šole. Na sprehodu skozi mesto smo se ustavili pri kipu Alme Karlin in jo narisali. Poslušali smo tudi prispevke sošolcev in sošolk, ki so nam predstavili zanimivosti o Celju.

3. RAZRED

Po Pelikanovi poti smo odšli na Stari grad. Ob prihodu nas je sprejel vitez, ki nam je razkazal grad in predstavil življenje v času Celjskih grofov. Všeč nam je bilo tudi, ko smo šli na Friderikov stolp. Nekateri so imeli malce strahu pred višino.

4. RAZRED

V 4. razredu smo odšli v mesto Celje, kjer smo si pogledali mestno obzidje in zanimive stavbe. Poizkušali smo objeti vodni stolp, a nam ni uspelo. Na koncu smo imeli malico v parku, kjer smo se lahko tudi malo naigrali.

5. RAZRED

V Hermanov brlogu smo se imeli lepo, saj smo si ogledali razstavo o bontonu in izdelali družabno igro. Odšli smo tudi na orientacijski pohod, kar se nam je zdelo zabavno in poučno.

6. RAZRED

Iz šole smo odšli v Pokrajinski muzej. Tam smo izvedeli nekaj o prazgodovini, potem nas je vodič odpeljal v Mesto pod mestom, kjer smo se naučili še nekaj o Rimljanih. Mesto pod mestom nam je bilo všeč, saj smo spoznali rimsko cesto in talno ogrevanje iz mozaikov ter veliko drugih zanimivih stvari. Ko smo odšli iz muzeja, smo se udeležili risalnih delavnic, kjer smo narisali stvar iz muzeja, ki se nas je najbolj dotaknila.

7. RAZRED

Danes smo odšli na Knežji dvor, kjer smo si ogledali razstavo o Celjskih grofih. Tam smo se naučili veliko novega. Všeč so nam bile predvsem lobanje grofov. Med njimi je bila lobanja Ulrika II., ki je imela odsekan desni spodnji konec. Med hojo do šole smo si ogledali izveske in jih potem v šoli narisali.

9. RAZRED

Pot nas je vodila od zapora, mimo razstave Živeti v Celju in s Pelikanom do njegovega ateljeja. Najljubši dogodek je bil obisk zapora. Všeč nam je bilo tudi, ko smo sedeli v vagonu v Muzeju novejše zgodovine Celje, saj smo občutili, kaj se je zgodilo zapornikom in ljudem, ki so jih deportirali. Na koncu dneva smo obiskali še Pelikanov atelje, kjer nam je vodič pokazal več fotoaparatov in pripomočkov za fotografiranje. Bilo je zelo zanimivo, saj je bil vodič zelo dober. S skupno fotografijo vas lepo pozdravljamo.

Scroll to Top
Skip to content