ŠOLSKA KNJIŽNICA

Dragi bralci!

Preberi več …

Lanski začetki šolskega leta so se glede branja od 6. razreda naprej, začeli zelo klavrno. Ne samo, da v času šolanja na daljavo za branje ni bilo zaznati nobenega posebnega zanimanja, tudi odziva na moja prijazna vabila k branju, skoraj ni bilo. Moram vam priznati, da sem skoraj že obupala in si začela dopovedovati, da otroci in mladostniki pač ne čutite nobene potrebe po branju knjig in da so nas, ki še vedno beremo na »zastarel« način, pametni telefoni na celi črti premagali! Kot zadnji poskus, da vas vendarle spodbudim k branju knjig, je bil osebni pristop do vsakega učenca po e-pošti. Tudi po tem koraku nisem zaznala nobenega posebnega navdušenja. Spraševala sem se, kdaj si posameznik v vaših letih najde čas in voljo za branje, če ne takrat, ko je zunaj mraz, ko je praktično vse zaprto, kamor bi lahko šel, celo šola. In sem se odločila, da se bom prepustila in čakala … Sledila so redka, a sladka presenečenja vaših zapisov o knjigah, ki ste jih prebrali. Na vsa sem z veseljem odgovorila, vas spodbujala in neskončno uživala v spoznavanju vsakega izmed vas, vaših razmišljanj, občutenj in ustvarjalnosti. Ker bi rada, da še kdo, ki to prebere, začuti delček tega, sem se odločila, da jih na šolski spletni strani nekaj tudi objavim. Res pa je tudi, da sem prišla do pomembnega spoznanja, da množičnosti bralcev, ki je v preteklosti bila, žal zaradi vplivov novih tehnologij in potrošniško zastrupljenega sveta, pač v takšni obliki ne bo več. Bo pa nekaj novega! Vi, mladi, drugače, na novih temeljih, upam, nekoč globalno ozaveščeni in aktivni, ki boste vse to lahko le, če boste neumorno brali ter si s tem širili obzorje. In vi ste tisti, ki se boste zavedali svojega namena in odgovornosti, da boste spreminjali svet na bolje!

Preberi več …


ZLATI BRALCI 2021

Letošnje leto je za bralno značko poseben rojstni dan, saj smo obeležili 60. obletnico njenega obstoja. Vsi, ki se ukvarjamo z bralno kulturo, smo nadvse hvaležni, da nam je kljub razmeram, ki jih imamo, 27. maja uspelo v dveh ponovitvah izpeljati prireditev Zlati bralci. Ta se je zgodila na zunanji površini Mladinskega centra Celje, s katerim smo v ta namen že drugič uspešno sodelovali. Glavni gostje so seveda učenci, ki so vseh devet let osnovnega šolanja pridno brali in leto za letom usvajali bralna priznanja ter seveda njihovi mentorji, zaslužni za vse spodbude in podpore. Knjižna nagrada Društva Bralne značke pri ZPMS je letos Partljič.doc, od MOC pa Deseta dežela, avtorice Sabine Koželj Horvat. Obe sta bili tudi literarna podlaga za scenarij prireditve, ki sva ga pripravili Dragica Milojević in Sara Prevolnik. Scenografijo je pripravil Cveto Prevodnik, prireditev sta vodila Neli Furman in Urban Skok, s plesnim nastopom se je predstavila Lia Lipičnik, z glasbenima točkama pa Filip Segečić in Ana Vodušek. Presenečenje dneva je bil navdihujoč nastop celjske pevke Samanthe Maye. In kdo so letošnje zlate bralke? Tajda Arnol, Zarja Ozvatič in Meta Sevšek. Bravo, punce! Verjamemo, da vas je branje začaralo za vse življenje!

 

Vaša knjižničarka

Dragica Milojević

OGLED FOTOGALERIJE


April

https://osfranakranjcacelje.padlet.org/dragicamilojevic1/o9ratzhkal3pmt6q

APRIL je mesec v znamenju knjig. Po 2. aprilu, rojstnem dnevu največjega pravljičarja vseh časov, Hansa Christiana Andersena, in zato mednarodnem dnevu knjig za otroke, zdaj obeležujemo še 23. april – svetovni dan knjige in avtorskih pravic, ki ga je Unesco razglasil l. 1995. Dan je posvečen spodbujanju branja in zaščiti avtorskih pravic. Slovenija je ena redkih evropskih držav, ki praznik knjige praznuje ves teden. Zaključi se z Nočjo knjige, prireditvijo pod pokroviteljstvom Komisije Republike Slovenije za Unesco, ki jo soustvarjamo knjigoljubci širom Slovenije. Letos sanjamo svet, kot ga še ni. Sredi vseh omejitev epidemije snujemo boljšo prihodnost. V kakšen dan se želimo prebuditi, ko v jutru odgrnemo zaveso sanj?

 

Ob tako posebnem času pa vam predstavljam prav tako posebno knjigo. To je slikanica Mogoče, ki jo je napisal Kobi Yamada, ilustrirala pa Gabriella Barouch. Maja Črepinšek je ob izidu knjige v revijo Moj malček, zapisala:

 

»Mogoče – Nenavadna, čarobno lepa slikanica, je ena tistih, ki bralcu seže naravnost v srce in nagovori kot glas čiste ljubezni. Na prvi pogled v slikanici opazujemo otroka, povsem zaverovanega v igro, za katero ne potrebuje igrač, v njej pa odkriva svet in sebe. Tihi glas pripovedovalca medtem bralcu šepeta misli, ki segajo daleč onkraj otroške igre. Pripoveduje o neskončnih zmožnostih, ki se skrivajo v vsakem izmed nas. O zmožnosti, da ljubimo, da smo prijateljski, da se igramo, da odkrivamo vedno kaj novega, morda celo kaj takega, česar ni odkril še nihče, da zgradimo nekaj lepega, kar bo segalo visoko proti nebu.


Pove pa tudi to, da vse, kar potrebujemo, že imamo. In kako neskončno lepo in čudežno je to, da smo tu, kjer smo, in da smo to, kar smo. Besede slikanice so kot seme sončave, ki se zasadi v otroka, odzvanjajo pa tudi v odraslem bralcu, saj vsaj kdaj pa kdaj vsi potrebujemo potrditev, da naše življenje pripada nam samim, in spodbudo, da je vredno poskusiti vse, kar je mogoče poskusiti in si ogledati vse, kar si je mogoče ogledati. Besedilo skrbno zlaga misel na misel, pozitivno afirmacijo na afirmacijo, dokler ne zgradi trdne stavbe, nevidnega doma, kamor se lahko vračamo v trenutkih, ko potrebujemo oporo.


Zgodba o neskončnih zmožnostih v vseh nas je enako primerna za otroka kot za odraslega, ki se še ni prenehal čuditi življenju. Toplo priporočam!«

 

Vabljeni torej v šolsko knjižnico! Če pa te bo slikanica prevzela tako, kot nas mnoge že je, lahko ustvariš na to temo kakšen likovni ali literarni izdelek in ga prineseš v šolsko knjižnico. Izdelki bodo razstavljeni v avli šole.

knjižničarka

PRISLUHNITE PRAVLJICAM

Pripovedujejo jih pravljičarke in pravljičar Mariborske knjižnice. Posneli so jih v sodelovanju z RTV Slovenija, Radiem Maribor.

  •  

Pozdravljen/a!

V teh časih, ko skoraj ni možnosti, da bi obiskali gledališče v živo, te vabim, da si na spletni strani Lutkovnega gledališča Ljubljana brezplačno ogledaš kakšno od štirinajstih predstav, ki jih ponuja za vse starosti osnovnošolcev.

http://www.lgl.si/si/predstave/predstave-na-spletu

Želim ti obilo kulturnih užitkov.

knjižničarka