ŠOLSKA KNJIŽNICA

https://osfranakranjcacelje.padlet.org/dragicamilojevic1/o9ratzhkal3pmt6q


April

je mesec v znamenju knjig. Po 2. aprilu, rojstnem dnevu največjega pravljičarja vseh časov, Hansa Christiana Andersena, in zato mednarodnem dnevu knjig za otroke, zdaj obeležujemo še 23. april – svetovni dan knjige in avtorskih pravic, ki ga je Unesco razglasil l. 1995. Dan je posvečen spodbujanju branja in zaščiti avtorskih pravic. Slovenija je ena redkih evropskih držav, ki praznik knjige praznuje ves teden. Zaključi se z Nočjo knjige, prireditvijo pod pokroviteljstvom Komisije Republike Slovenije za Unesco, ki jo soustvarjamo knjigoljubci širom Slovenije. Letos sanjamo svet, kot ga še ni. Sredi vseh omejitev epidemije snujemo boljšo prihodnost. V kakšen dan se želimo prebuditi, ko v jutru odgrnemo zaveso sanj?

 

Ob tako posebnem času pa vam predstavljam prav tako posebno knjigo. To je slikanica Mogoče, ki jo je napisal Kobi Yamada, ilustrirala pa Gabriella Barouch. Maja Črepinšek je ob izidu knjige v revijo Moj malček, zapisala:

 

»Mogoče – Nenavadna, čarobno lepa slikanica, je ena tistih, ki bralcu seže naravnost v srce in nagovori kot glas čiste ljubezni. Na prvi pogled v slikanici opazujemo otroka, povsem zaverovanega v igro, za katero ne potrebuje igrač, v njej pa odkriva svet in sebe. Tihi glas pripovedovalca medtem bralcu šepeta misli, ki segajo daleč onkraj otroške igre. Pripoveduje o neskončnih zmožnostih, ki se skrivajo v vsakem izmed nas. O zmožnosti, da ljubimo, da smo prijateljski, da se igramo, da odkrivamo vedno kaj novega, morda celo kaj takega, česar ni odkril še nihče, da zgradimo nekaj lepega, kar bo segalo visoko proti nebu.


Pove pa tudi to, da vse, kar potrebujemo, že imamo. In kako neskončno lepo in čudežno je to, da smo tu, kjer smo, in da smo to, kar smo. Besede slikanice so kot seme sončave, ki se zasadi v otroka, odzvanjajo pa tudi v odraslem bralcu, saj vsaj kdaj pa kdaj vsi potrebujemo potrditev, da naše življenje pripada nam samim, in spodbudo, da je vredno poskusiti vse, kar je mogoče poskusiti in si ogledati vse, kar si je mogoče ogledati. Besedilo skrbno zlaga misel na misel, pozitivno afirmacijo na afirmacijo, dokler ne zgradi trdne stavbe, nevidnega doma, kamor se lahko vračamo v trenutkih, ko potrebujemo oporo.


Zgodba o neskončnih zmožnostih v vseh nas je enako primerna za otroka kot za odraslega, ki se še ni prenehal čuditi življenju. Toplo priporočam!«

 

Vabljeni torej v šolsko knjižnico! Če pa te bo slikanica prevzela tako, kot nas mnoge že je, lahko ustvariš na to temo kakšen likovni ali literarni izdelek in ga prineseš v šolsko knjižnico. Izdelki bodo razstavljeni v avli šole.

knjižničarka

PRISLUHNITE PRAVLJICAM

Pripovedujejo jih pravljičarke in pravljičar Mariborske knjižnice. Posneli so jih v sodelovanju z RTV Slovenija, Radiem Maribor.

  •  

Pozdravljen/a!

V teh časih, ko skoraj ni možnosti, da bi obiskali gledališče v živo, te vabim, da si na spletni strani Lutkovnega gledališča Ljubljana brezplačno ogledaš kakšno od štirinajstih predstav, ki jih ponuja za vse starosti osnovnošolcev.

http://www.lgl.si/si/predstave/predstave-na-spletu

Želim ti obilo kulturnih užitkov.

knjižničarka

Comments are closed.