Širimo solidarnost!

Kako zelo nepredvidljiv je svet, se lahko vsak dan znova prepričamo, če le pogledamo svoje vsakodnevno življenje in ožje okolje, kaj šele širše. Zato se je bolj kot kadar koli prej, treba proti barbarstvu in diskriminaciji boriti z razumom. 21. april je prvi pomladni dan, svetovni dan poezije, pa tudi mednarodni dan boja proti rasni diskriminaciji. Praznujemo ga že 53 let. Žal se v vseh teh letih človeštvo ni kaj dosti spremenilo, se kaj naučilo. Spreminjanje zaznavanj in stališč so tek na dolge proge tako za mlade kot za odrasle, ki vzgajamo in izobražujemo. To je torej priložnost za vse, da razmislimo o lastnih vrednotah in pogledih na svet.

Naša šola se je letos pridružila mednarodnemu Erasmus+ projektu Širimo solidarnost, katerega nosilka v Sloveniji je nevladna organizacija za globalno učenje Društvo Humanitas. Izvajamo ga z delavnicami spoznavanja aktualnih družbenih problemov, kot so rasizem in diskriminacija, družbene neenakosti, podnebne spremembe, duševno zdravje, solidarnost in migracije ter enakost spolov tako, da učenci analizirajo umetniške fotografije. V literarnem delu delavnice spodbudimo kritično razmišljanje in ustvarjalnost, učenci pa na razglednice zapišejo svoja sporočila solidarnosti v obliki pesmi, pozivov, misli, kratkih sestavkov … Pošiljanje sporočil solidarnosti ljudem v lokalni skupnosti spominja na koncept »sporočila v steklenici«, ki poudarja pomen sobivanja v vsej svoji širini različnosti in na ta način ozavešča prejemnike k razmisleku o lastnih predsodkih. Razglednice s fotografijami obravnavanih tem, bomo poslali naključnim ljudem lokalnega okolja. Seveda pričakujemo tudi kakšen odgovor.

V ponedeljek, 21. marca 2022 v dopoldanskem času, bomo v središču mesta postavili stojnico, kjer bosta dve prostovoljki predstavljali cilje, vsebino in izdelke projekta učencev 8. in 9. razreda. Učenci 2. a, z mentorico Klaro Lončar in 5. r., z mentorico Aljo Žekar, pa bodo prav tako v središču mesta, podarili naključnim ljudem papirnate tulipane z lepimi sporočili o solidarnosti. Naš namen, je da ljudi ozaveščamo in povabimo, da se nam pridružijo v naših prizadevanjih za boljši svet – družbo solidarnosti.

Dragica Milojević

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen.