Šahovska simultanka OŠ Frana Kranjca, junij 2024

Šahovska simultanka 2 na 24

6. junija 2024 smo v glavni avli šole izvedli šahovsko simultanko (en igralec igra na več mizah proti drugim).

Igrali so Saša Roš (6.c), Jaka Felc (7.a) in Staš Cencelj (8.b), skupaj kar 31 partij – nekaterih partij z istimi igralci ne štejemo.

Učenci so za simultanko pokazali veliko zanimanja. Nekaj dobrih šahistov, med njimi tudi nekaj, ki niso obiskovali šahovskega krožka, je nudilo dober odpor nosilcem simultanke.

Čeprav rezultat ni pomemben, omenimo, da je Saša dobila vse štiri partije, Jaka je imel skupen rezultat 11½ proti 3½, Staš pa je od dvanajstih partij izgubil le eno.

Hvala vsem udeleženim, posebej tudi vodstvu šole, ki je priskrbelo simbolične nagrade za sodelovanje. Veliko zahvalo pa si zasluži tudi prvošolec Taj Teršek, saj smo njegovo “rešitko” dodali kot eno od pravil simultanke (odkrili smo ga šele, ko ga je uporabil eden od prvošolcev 😄) in jo predlagali tudi Šahovski zvezi Slovenije za uporabo v neuradnih šahovskih dogodkih. Več o zgodbi rešitke pa si preberite spodaj.

(Na šahovskem krožku, prvošolci OŠ Frana Kranjca Celje, januar 2024)

Mentor matira Taja, ki se odzove: “To ni mat”.

Mentor: “Kako ni mat? Kralj se ne more nikamor umakniti pred šahom”.

Taj: “Imam rešitko!”.

In zamenja položaj svojega kralja in trdnjave na šahovnici.

Mentor nadaljuje in po petih potezah ponovno matira Taja.

Taj: “To tudi ni mat.”

Mentor: “Po pravilih je”.

Taj: “Rešitka!”

In Taj ponovno zamenja položaj kralja z drugo figuro.

Vsi prvošolci so se z mentorjem tako smejali 😂, da enostavno niso več igrali šaha do konca krožka. Skupaj so se dogovorili, da bi rešitko uporabili na dogodku šole, po možnosti na simultanki, ter da velja le za prvošolce in samo enkrat v partiji.

(do simultanke junija 2024 je rešitka tudi ostala skrivnost)

Scroll to Top
Skip to content