Planinski pohod na Kopitnik

V soboto, 7. 5. 2022, smo se s planinskim krožkom odpravili na Kopitnik.

Ob 8. uri smo se zbrali na AP za Petrolom. Na avtobusu nas je bilo kar 34 mladih planincev v spremstvu dveh vodnikov Metke Irgolič in Danijela Štora, mentorice planinskih skupin Mateje Štor in učiteljice Suzane Fideršek. Mladi planinci pa smo lahko imeli to čast, da sta nas spremljala tudi bivša učenca naše šole, ki bosta naslednje leto opravljala izpit za mladega vodnika, to sta Benjamin Slapnik in Gašper Turk.

Planinci smo se z avtobusom odpravili na žilavo pot, ki nas je najprej pripeljala do Rimskih Toplic. Ko smo hodili po planinskih poteh smo tokrat, poleg štetja markacij, šteli tudi močerade. Na poti pa smo srečali tudi veliko drugih živali kot so hrošči, polži s hišico, lazarji… Ves čas smo nosili pelerine, saj je celo pot deževalo, pot v gozdu je bila spolzka in blatna, ponekod tudi rahlo strma, a planinci se nikoli ne vdamo. Hodili smo po dolini čemaža, kjer je dišalo po česnu.

Po skoraj dveh urah hoje smo celi srečni in veseli prišli do velike hiše, za katero smo mislili, da je naš cilj oz. Koča na Kopitniku, vendar je bil Lovski dom. Tam smo se vseeno malo odpočili in pojedli malico iz nahrbtnika. Kmalu smo se celi premraženi odpravili proti Koči na Kopitniku, ki je od lovskega doma bila oddaljena le še 10 minut. Končno smo prišli do koče, ki ima 865 m, kjer smo se še bolj najedli, spili topel čaj in se pogreli blizu peči. Na koči sta nas oskrbnika zelo lepo sprejela, bila sta zelo prijazna in nas razvajala s čipsom in sladkimi pregrehami.

Po kratkem počitku se je 10 planincev v spremstvu vodnikov Metke in Danija odločilo osvojiti vrh Kopitnika (914 m). Pri vzponu so si morali pomagati z jeklenico, saj je bila pot zelo ozka. Žal, lepega razgleda ni bilo, saj je bila gosta megla. Ostali planinci smo ostali v koči na toplem, kjer smo pospravili svoje mize in se igrali igro, ki so se jo igrali naši starši Ime, priimek, žival, rastlina, da nam je čas hitreje minil. Ker je bil čas za odhod, smo se okoli 14. ure odpravili v dolino. Večkrat smo zaradi spolzke poti in blata pristali na tleh, a smo vseeno srečni prispeli do avtobusa … blatni in umazani.

Žana, Enja in Tina, 5.b

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen.