Kulturni dan  – ogled baletne predstave Kekec v SNG Maribor

6. 1. 2023 smo imeli celostni kulturni dan, in sicer so si učenci celotne šole z mentorji ogledali baletno predstavo Kekec, ki jo je uprizoril baletni ansambel SNG Maribor v režiji priznanega režiserja in vodje mariborskega baleta Edwarda Cluga.

Predstava se naslanja na pripoved Kekec na volčji sledi (1922), kjer se junaški devetletnik odpravi čez poletje služit k prijaznim Koroščevim. Tam se spoprijatelji s plahim Rožletom in slepo Mojco in lepo jim je, dokler Mojce ne ugrabi huda Pehta. Kekec Mojco reši, a se mu Pehta maščuje – odpelje ga s seboj in služiti ji bo moral tri leta. Straži ga strašni Volk, ki ga Kekec sčasoma udomači. Pehti izmakne zdravilo za Mojčine slepe oči in z Volkom pobegneta, teta Pehta pa le dobrovoljno zmajuje z glavo in pomaha v slovo. Mojca ozdravi in spregleda, veselje pri Koroščevih je neizmerno.

Kekec je sodobna glasbeno-plesna predstava, in sicer otroški balet, ki vsebuje precej komičnih elementov. Zaporedje dogodkov, razpoloženje oseb, celovito atmosfero vodi sodobna glasba na posnetku – pretežno inštrumentalna, nekatere skladbe imajo tudi besedilo. Glasbo izvaja glasbena skupina Katalena.

Učenci so ta dan preživeli nekoliko drugače, saj smo se vsi skupaj v Maribor in nazaj v Celje odpeljali z vlakom, kar je zanje bila svojevrstna dogodivščina. Na poti do gledališča so si učenci ogledali še mestno jedro, se nekaj časa zadržali v mestnem parku in polni vtisov nato odšli proti domu.

Koordinatorica KD Mateja Rokavec