Kosilo ... Jedilnik

  • Objavljeno: 08 September 2019
  • Zadetkov: 100690
JEDILNIK MAREC 2021
 

DAN

ZAJTRK

MALICA

KOSILO

Ponedeljek,

8. 3. 2021

Rezina sira (M),

ajdov kruh z orehi (Gpš,Oo),

sadje,

čaj

jjj

Lokalno pridelana  

bio

BIO jabolka

Čokoladni žepek,

(Gpš, Grž, Ol, M, J, S),

mleko (M)

Špinačna juha (Gpš, M, Z)

testenine po bolonjsko (Gpš, J, M, Z),

parmezan (M),

rdeča pesa

Torek,

9. 3. 2021

Hrenovka,

bio

 BIO kruh s korenčkom (Gpš),

zelenjava,

čaj

jjj

Lokalno pridelan

jabolčni čips

bio

BIO pirina štručka (Gpi),

sadni probiotični jogurt (M)

Jota s prekajenim svinjskim mesom (Gpš, Z),

temna bombeta (Gpš, Grž, S),

 domač marmorni kolač (Gpš, J, M, S),

sadje

Sreda,

10. 3. 2021

Med,

maslo (M),

ovsen kruh (Gpš, Gov),

sadje,

čaj

Domač skutin namaz s papriko in drobnjakom (M),

bel kruh (Gpš),

jagodni nektar

Zeliščna juha (Gpš, M, Z),

piščančje nabodalo,

džuveč riž,

mešana zelena solata z jajcem (J)

Četrtek,

11. 3. 2021

Mlečna žitna kašica s čokolado

(M, Gpš, S),

sadje

Štručka s šunko in sirom (Gpš, M),

domač napitek iz limon in pomaranč,

ananas

Goveja juha z rezanci (Gpš, J, Z),

pleskavica (Gpš, J, M, Z),

mešana zelenjava (M),

pire krompir (M),

mešana zelena solata

Petek,

12. 3. 2021

Trdo kuhana jajca (J),

polbel kruh (Gpš, Grž),

zelenjava,

čaj

Koruzna kajzerica (Gpš, Grž, S),

tunina (R),

zelena solata,

zeliščni čaj

Zelenjavna mineštra z vodnimi žličniki (Gpš, M, Z, J),

polbela žemljica (Gpš, Gj, Grž, S),

palačinke s čokoladnim namazom (Gpš, J, Ol, S, M),

sadje

  DOBER TEK!                                                                                                                      

Kuhinja si pridržuje pravico do spremembe jedilnika.

Vsa živila so v času epidemije COVID-19, pripravljena in postrežena v skladu s higienskimi priporočili NIJZ.

bio

Pri pripravi obrokov zmanjšujemo količino sladkorja.
Dodatno je vsak dan po 12. uri v avli na voljo sadje in kruh.

Alergene snovi smo v naših jedilnikih označili z naslednjimi oznakami:

  • žita, ki vsebujejo gluten (Gpš-pšenica, Grž-rž, Gj-ječmen, Gov-oves, Gpi-pira, Gk-kamut ali njihove križane vrste)
  • jajca in proizvodi iz njih - J
  • arašidi in proizvodi iz njih - A
  • zrnje soje in proizvodi iz njih - S
  • mleko, mlečni izdelki in proizvodi iz njih – M
  • oreški (Om-mandlji, Ol-lešniki, Oi-indijski oreški, Oa-ameriški orehi, Ob-brazilski oreški, Op-pistacija, Om-makadamija) in proizvodi iz njih
  • ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih – R
  • listna zelena - Z
  • gorčično-Go in sezamovo seme – Sz
  • volčji bob - VB
  • žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mk/kg – SO2

*  dieta brez glutena (vsebuje volčji bob)

* Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

 

DAN

ZAJTRK

MALICA

KOSILO

Ponedeljek,

1. 3. 2021

Pašteta (M),

ovsen kruh (Gpš, Gov)

zelenjava,

čaj

Pletenka s sezamom

(Gpš, Grž, Sz, S),

domač sadni jogurt (M),

pomaranča

Goveji golaž (Gpš, Z),

polenta (M),

mešana zelena solata z jajcem (J),

sadna skuta (M)

Torek,

2. 3. 2021

Koruzni kosmiči (Gj),

jogurt (M),

sadje

Lokalno pridelano Rezultat iskanja slik za znak ekoBIO kislo zelje

Rezultat iskanja slik za znak ekoBIO blazinica s korenjem (Gpš),

piščančja prsa,

zeliščni čaj

Zelenjavna kremna juha (Gpš, M, Z),

svinjski paprikaš (Gpš, M, Z),

njoki (Gpš, J, SO2),

Rezultat iskanja slik za znak ekoBIO zeljna solata z BIO jabolčnim kisom

Sreda,

3. 3. 2021

Suha salama,

polnozrnata kajzerica

(Gpš, Grž, S, Sz),

zelenjava,

čaj

Mlečni zdrob iz lokalno pridelanega mleka (Gpš, M),

čokoladni posip (S),

banana

Pašta fižol s hrenovko (Gpš, M, Z),

polbela žemljica (Gpš, Gj, Grž, S),

polžek z vanilijevo kremo in rozinami

(Gpš, M, J)

Četrtek,

4. 3. 2021

Krof z marmelado (Gpš, S, J, M),

sadje,

čaj

Jajčni namaz z zelenjavo (J, Go),

stoletni kruh s semeni

(Gpš, Grž, Gov, Gj, S, Sz),

Rezultat iskanja slik za znak eko100% BIO sadni sok

Juha z ovsenimi kosmiči (Gov, Gpš, M, Z),

piščančji zrezek v omaki z zelenjavo

(Gpš, Z, M),

široki rezanci (Gpš, J),

rdeča pesa

Petek,

5. 3. 2021

Umešana jajca (J),

ržen kruh (Gpš, Grž),

zelenjava,

čaj

Lokalno pridelana Rezultat iskanja slik za znak ekoBIO jabolka

Temni francoski rogljič

z marmelado

(Gpš, Grž, M, J, S),

mleko (M)

Korenčkova juha (Z, M, Gpš),

pečena postrv (R, Gpš),

maslen krompir (M),

tatarska omaka (J, Z),

zelena solata, endivija, z rdečim radičem

 

Šolska prehrana

  • Objavljeno: 01 September 2017
  • Zadetkov: 21957

Jedilnik 

Prehrana in način življenja pomembno vplivata na naše zdravje in počutje. Zdrava prehrana je še posebej pomembna v obdobju odraščanja. Temeljni cilj šolske prehrane je izboljšati, varovati in ohranjati zdravje ter kakovost življenja. Pri organizaciji šolske prehrane upoštevamo temeljna prehranska priporočila za zdravo prehrano otrok, skladno z usmeritvami mednarodnih standardov in normativov za otroke ter mladostnike.

V razširjeni ponudbi šole in delno sofinancirana s strani MIZŠ je samo malica, vsi ostali obroki so nadstandardna ponudba šole. Starši šolsko prehrano plačujete s položnicami.

Upravičenost do subvencije šolske prehrane (malica, kosilo) je vezana izključno na veljavno odločbo o otroškem dodatku, ki jo starši pridobite na Centru za socialno delo. Šole prejmemo informacijo o upravičenosti preko računalniške povezave, zato posebnih vlog za subvencioniranje šolske prehrane ne vlagate.

Naša šola zagotavlja štiri obroke dnevno: zajtrk, malico, kosilo in popoldansko malico. Prehrano starši naročite ob koncu šolskega leta za naslednje leto s Prijavo učenca na šolsko prehrano in v začetku septembra še s Pogodbo o zagotavljanju šolske prehrane. Obroke obvezno odjavite vsak dan zjutraj od 7. do 8. ure v tajništvu šole (tel. 428 56 10, e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.) ali neposredno preko šolske spletne strani v aplikaciji LoPolis). Če obroki niso pravočasno odjavljeni, vam jih moramo zaračunati. Evidenco kosil učenci beležijo z elektronsko kartico (obeskom), ki jo morajo imeti vedno s seboj. Brez nje ne morejo dobiti obroka.

 

Zaradi premajhne jedilnice učenci malicajo v razredih, kosijo pa v jedilnici v skupinah po urniku kosil in v spremstvu učiteljev ID, OPB in VV. Veliko prostorsko stisko smo začasno omilili z dodatnimi mizami na hodniku. Za kosilo je posameznim skupinam učencev namenjenih več odmorov, zato se njihova morebitna naslednja šolska ura izvaja s 25-minutnim časovnim zamikom.

Da bi lahko kljub prostorski stiski kosilo kulturno in v miru zaužili, se morajo učenci  dosledno držati urnika, organizacije in navodil dežurnih in spremljajočih učiteljev.

 

DIETE

Če ima otrok dieto, morajo starši vsako leto obvestiti razrednika in vodjo šolske prehrane ter prinesti potrdilo zdravnika o medicinsko indicirani dieti za otroka. Ostalih diet v šoli ne moremo zagotavljati.

 

SHEMA ŠOLSKEGA SADJA 

Ob četrtkih bodo učenci še naprej imeli dodatno na voljo sadje in zelenjavo v okviru Sheme šolskega sadja in zelenjave. Takrat nudimo EKO jabolka, jabolka integrirane pridelave ali sadje, ki običajno ni na jedilniku (kaki, jagode, češnje …).

 

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK/DAN SLOVENSKE HRANE

Obeležujemo ga vsak tretji petek v mesecu novembru. Vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk izvajamo z namenom, da bi izboljšali zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo ter v okviru sistema javnega naročanja spodbudili aktivnosti zagotavljanja hrane, pridelane v lokalnem okolju. Javnosti predstavljamo pomen kmetijstva in čebelarstva ter spodbujamo k pravilni in zdravi prehrani.

  

Posebno pozornost pa namenjamo tudi pomenu gibanja in ohranjanja čistega okolja.

 

Organizatorka šolske prehrane: Mojca Flere

 

Čas za šolske obroke:

obrok

čas

razredi

zajtrk

  7.458.05

JV 1., 2., (3.)

malica

  9.55–10.15

1.–9.

popoldanska malica

14.1514.35

OPB 1, 2, 3

 

URNIK KOSIL 2018/19

čas

PON

TOR

SRE

ČET

PET

11.55

 

OPB 1b

OPB 1a

OPB 1b

OPB 1a

 

OPB 1a

OPB 1b

OPB 1a

OPB 1b

12.20

 

OPB 1a

VV1

OPB 2

VV1

OPB 1b

/

OPB 2

VV1

 

VV1

12.45

 

OPB 2

*6.9.r.

CPZ1-2

*6.9.r.

OPB 2

*6.9.r.

CPZ1-2

*6.9.r.

OPB 2

*6.9.r.

13.00

OPB 2+3

OPB 3

OPB 2+3

OPB 3

OPB 2+3

OPB 3

OPB 2+3

OPB 3

OPB 2+3

OPB 3

13.15

OPB 4

OPB 5

OPB 4

OPB 5

OPB 4

OPB 5

OPB 4

 

OPB 4

OPB 5

13.30

VV2

*IP4-9

OPZ3-5

VV2

*IP4-9

VV2

*IP4-9

OPZ3-5

VV2

*IP4-9

OPB 5

VV2

*IP4-9

14.00

zaposleni

 

 

 

 

 

*Na kosilo lahko gredo samostojno le tisti učenci, ki gredo takoj po pouku domov ali z zamikom nadaljujejo s poukom (ŠPO, IP).