Aktualno

GEN – svet energije

  • Objavljeno: 25 November 2019
  • Zadetkov: 60

V četrtek, 14. 11. 2019, so nadarjeni učenci 8. in 9. razredov obiskali interaktivni multimedijski center GEN – svet energije v Krškem. Ogledali so si razstavo o energetiki in energiji ter spoznali pomen energije in njene rabe v vsakdanjem življenju, tehnologijah proizvodnje električne energije in njenih gospodarskih, družbenih in okoljskih vidikih. Za konec so učenci v njihovi »eksperimentalnici« samostojno odkrivali različne poskuse s področja elektrostatike, magnetizma, elektrotehnike in drugih vsebin, povezanih z elektriko. 

Učiteljica Nina Miklavžina

VESELJE DO ZNANOSTI 2019

  • Objavljeno: 20 November 2019
  • Zadetkov: 93

veseeelje

Da bi mladim čim bolj približali naravoslovne znanosti, pripravljajo na Gimnaziji Celje - Center že vrsto let prireditev Veselje do znanosti, ki je tudi UNESCO ASPnet projekt. Udeležili smo se je tudi letos, v petek, 15. novembra 2019. Na OŠ Frana Kranjca in Gimnaziji Celje – Center se zavedamo, da se ne učimo le, da bi vedeli, temveč da bi svoje znanje znali koristno uporabiti. V uvodnem delu letošnje prireditve smo si ogledali večkrat nagrajeni avtorski projekt dramskega igralca in voditelja oddaje Male sive celice Nika Škrleca Naj gre vse v π ali kako sem si zapomnil 3141 decimalk. V drugem delu prireditve pa smo obiskali še tri delavnice z naslovi Matematika malo drugače, Kemijski zakaji ter Skrivne pisave.

Nekaj utrinkov s prireditve si lahko ogledate na fotografijah.

Mentorica Barbara Petan

Tradicionalnega slovenskega zajtrka

  • Objavljeno: 15 November 2019
  • Zadetkov: 85
zzzz

Znova je pred nami Dan slovenske hrane, ki poteka vsak tretji petek v mesecu novembru. Kot po navadi bomo ta dan obeležili z izvedbo. Tradicionalnega slovenskega zajtrka, s katerim želimo opozoriti ljudi o pomenu oskrbe prebivalstva s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. V sklopu Tradicionalnega slovenskega zajtrka bodo 1. šolsko uro učencem ponujena izključno kakovostna, lokalno pridelana živila, kot so kruh, maslo, med, mleko in jabolko.

Takšna hrana je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost. Zaradi bližine proizvodnje se lahko uporablja manj aditivov, kot so konzervansi, barvila ipd. Taka živila so prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu. S tem tudi posredno pripomoremo k zmanjšanju sproščanja toplogrednih plinov zaradi krajših transportnih poti, zagotavljamo trajnostno rabo površin, namenjenih pridelavi hrane, ohranjamo delovna mesta na podeželju in dvigamo stopnjo samooskrbe s kakovostno, lokalno pridelano hrano ter tako izboljšujemo prehransko varnost prebivalstva. S spodbujanjem kmetijske dejavnosti pa se prav tako zagotavlja ohranjenost in obdelanost podeželja.

Poleg ozaveščanja otrok o pomenu hrane iz bližine in njenih prednosti pred hrano, ki ima za seboj na stotine kilometrov, se letos zahvaljujemo s sporočilom:  “Hvala za naš super zajtrk!” Radi bi se zahvalili vsem našim kmetijam, kmetijskim in živilskim podjetjem ter zadrugam ne samo za zajtrk, ampak za vso hrano. S svojim delom in vztrajanjem na zemlji nam mize bogato oblagajo in zagotavljajo poseljeno podeželje in poglede, ob katerih nam zaigra srce in se spočijejo oči.

 

POGOVOR Z IGORJEM KARLOVŠKOM

  • Objavljeno: 13 November 2019
  • Zadetkov: 109

V torek, 5. 11. 2019, smo se 11 učencev z učiteljico Kristino Radoš Janežič odpravili v mestno knjižnico pri Mišku Knjižku. Odšli smo na pogovor s pisateljem Igorjem Karlovškom. Najprej nam je povedal nekaj o svojem življenju in poklicih, kasneje pa smo izvedeli tudi o njegovih delih in seveda knjigi Preživetje zaradi katere smo se sploh zbrali. Letos jo imamo na Cankrajevem tekmovanju in o njej smo zvedeli veliko novega. Bilo je zanimivo in zelo poučno. Upam, da bomo to se kdaj ponovili.

karlov

                                                        Tajda Arnol, Anja Titan, Živa Zorko Centrih in Urban Skok