Tudi letos bomo na tretji petek v novembru, 20. 11. 2020, obeležili Dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), ki bo letos že jubilejni, deseti po vrsti. Njegova izvedba bo zaradi epidemije covid-19 letos drugačna.

Glede na epidemiološke razmere se letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk s sloganom »Zajtrk z medom – super dan!« ne bo izvedel po šolah in vrtcih kot v preteklih letih, temveč bo pozornost namenjena ozaveščanju in spodbujanju širše javnosti k obeležitvi Dneva slovenske hrane.

V petek, 20. novembra, bomo zato pri pouku na daljavo del šolske ure namenili Dnevu slovenske hrane in Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku ter pomenu rednega zajtrkovanja.

Vabim vas, da si ta dan zjutraj pred poukom učenci, učitelji in starši vzamemo čas in tudi zajtrkujemo skupaj s svojimi ožjimi družinskimi člani. Saj veste, po jutru se dan pozna. Začnimo ga zdravo, z zajtrkom.

zajtrk

https://www.youtube.com/watch?v=D5M3jJKMWsY

Klasične sestavine Tradicionalnega slovenskega zajtrka verjetno že vsi poznate. To so kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Če imate možnost, jih uporabite, če ne, pa izberite čim bolj kakovostno, morda lokalno pridelano hrano. Tule je nekaj predlogov tradicionalnih slovenskih zajtrkov:

  • črn kruh, maslo, med, jabolko, mleko
  • ajdov kruh, med, kislo mleko ali navadni jogurt, jabolko, nesladkan čaj
  • ovsen kruh, skuta, korenček, nesladkan čaj
  • prosena mlečna kaša s suhimi slivami in medom, hruška, nesladkan čaj
  • mlečni zdrob z rozinami, hruška, nesladkan čaj
  • polnozrnat kruh, maslo, marmelada, kaki, nesladkan čaj
  • polbel kruh, umešano jajce, kisla kumarica, nesladkan čaj
  • polenta z mlekom, slive ali kaki
  • ovseni kosmiči z mlekom in z mletimi lešniki, narezano sezonsko sadje, voda …

Za radovedne po uspešno izvedenem zajtrku, pouku in športni aktivnosti, priporočam še ogled katerega izmed poučnih posnetkov na povezavah:

https://www.youtube.com/watch?v=z7mcyvHNNPo

https://www.youtube.com/watch?v=xdCLmN9nw6k

https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/

https://www.facebook.com/zajtrk/

Tudi če smo doma, smo lahko povezani, zato v petek vsi sedimo k zajtrku!

Mojca Flere, učiteljica in organizatorka šolske prehrane