Pogled v ustvarjalno dopoldne naših učencev - PRILOGA

---------------------------------------------------

V četrtek, 16. 4. 2020, so imeli učenci od 6. do 9. razreda OŠ Frana Kranjca tehniški dan na temo Spoznavamo poklice. V trenutni situaciji izobraževanja na daljavo smo potepanje po srednjih šolah in ogled proizvodnje podjetja  Štore Steel d.o.o., ki nas že nekaj let prijazno gostijo, zamenjali za delo v varnem okolju doma, s spoznavanjem poklicev staršev, izdelavo praktičnega izdelka za starše in z raziskovanjem lastnih poklicnih želja.

V prvem delu tehniškega dna so učenci izvedli intervju z enim od staršev o njihovem izobraževanju, značilnostih  poklica ter prednostih in pomanjkljivostih. Zapisali so odgovore in jih poslali vodjema TD in razrednikom po e-mailih.

V drugem delu so se učenci postavili v vlogo  projektnega tehnologa, ki načrtuje rešitve za lažje delo staršev v službi in poskrbi, da se najboljša rešitev uresniči. Nastalo je mnogo zanimivih izdelkov. Nekateri so šivali zaščitne maske, ki jih starši pri svojem delu še kako potrebujejo. Drugi so izdelovali stojala za pisala, ključe, prenosne telefone, ki jih starši večkrat iščejo. Na nekaterih so nastali celo logotipi podjetij. Spet drugi so videli izziv v izdelavi podstavka za noge, ker starši delajo pretežno za računalnikom, pa grablje, navodila za montažo posnetkov in še in še. Vsem pa je bilo skupno, da so lahko uporabljali izključno material, ki ga imajo doma. Učenci so ob evalviranju dela povedali, da jim je bil prvi izziv poiskati idejo, drugi izziv idejo realizirati s pripomočki in z materiali, ki jih imajo doma, na koncu pa je bil zelo lep občutek, ker so imeli pri kreativnosti in ustvarjalnosti proste roke in so z izdelki razveselili svoje starše.  Učenci so ponovno dokazali, da znajo odgovorno opraviti svoje delo in vanj vtkati osebno noto, ki naredi izdelek poseben.

V tretjem delu tehniškega dne so učenci izpolnjevali vaje na temo poklicne orientacije in ob tem razmišljali, katera so njihova močna področja, kaj imajo radi, kateri poklici jih veselijo in začeli ali pa nadaljevali razmišljanje o tem, kam, ko bodo zapustili našo šolo na hribčku. Tisti bolj radovedni pa so se lahko povezali in raziskovali svoje poklicne možnosti tudi s programom Kam in kako.

Verjameva, da bodo upoštevali nasvete staršev, ki so jih zapisali v intervjujih in bodo izbrali poklic, ki ga bodo opravljali s srcem.

Vodji TD Tanja Remih in Marina Hojnik Tanko