SVETOVNI DAN HRANE – 16. oktober 2017: MIGRACIJE IN PREHRANSKA VARNOST

Pri pouku gospodinjstva smo šestošolci obeležili svetovni dan hrane in namenili čas tudi drugemu cilju tajnostnega razvoja Odprava lakote. To je tudi prednostna naloga naše šole v tem šolskem letu.

pr  pr1

Na spletu smo si ogledali vsebino nacionalnega portala o hrani in prehrani  ter se seznanili s svetovnim dnevom hrane. 

Nekaj dejstev, ki nas je presenetilo:

  • V zadnjih letih smo bili priča izjemno velikemu številu mednarodnih migrantov, kar 244 milijonov v letu 2015, kar je največ od druge svetovne vojne dalje.
  • Bistveno večje je število notranje razseljenih oseb, 763 milijonov.
  • Glavni razlogi za migracije in razseljevanje so podnebne spremembe, politična nestabilnost in vojne. To so tudi razlogi za naraščajočo lakoto in revščino v svetu.
  • Število lačnih v svetu se je v zadnjih dveh letih povečalo s 777 milijonov na 815 milijonov. To pomeni, da je lačen vsak deveti zemljan.
  • Številni konflikti se odvijajo na podeželju, uničujejo kmetijstvo ter prepotrebne (naravne) vire za osnovno preživetje najbolj ranljivih prebivalcev, ki so tako izpostavljeni lakoti oz. negotovi preskrbi s hrano. Zato večina zapusti svoje domove ter se pridruži številnim migrantom. 
  • Z razvojem podeželja se ustvarjajo pogoji za boljšo preskrbo s hrano, socialno varnost, ter rešitve za degradacijo okolja in podnebne spremembe.

Več na:

https://www.prehrana.si/

https://www.prehrana.si/novica/229-svetovni-dan-hrane-2017-migracije-in-prehranska-varnost

Kaj lahko storimo sami:

  • Če imamo možnost, sami pridelujemo hrano.
  • Skrbno načrtujemo nakup hrane. Kupujemo lokalno pridelano hrano.
  • Odgovorno ravnamo s ponujeno hrano.
  • Pri obrokih vzamemo toliko hrane, kot je bomo pojedli.

Naše raziskovanje si oglejte na fotografijah … 

                      

Šestošolci.