Miško knjižkoLjoba JenčeRezultat iskanja slik za ljobo jenče

je umetnica, ki je svoje življenje posvetila raziskovanju in zbiranju kulturnega izročila Notranjske in Slovenije. Iz pozabe je rešila in s svojim petjem obudila mnoge ljudske pesmi. Kot ambasadorka ljudskega petja je njihovo sporočilo interpretirala na mnogih nastopih po Sloveniji in po svetu, vse od dvorane OZN v New Yorku do Tibeta. Za svoje delo je bila nagrajena z zlatim taborskim priznanjem Občine Cerknica, novembra 2016 pa ji je za ohranjanje pesemske in glasbene ljudske dediščine predsednik Borut Pahor izročil medaljo za zasluge.

Predstavljamo nekaj vtisov učencev 5. razreda, dobitnikov bralne značke, s srečanja z Ljobo Jenče v Osrednji knjižnici Celje:

V knjižnici nas je sprejela knjižničarka in skupaj smo pričakali Ljobo Jenče. Ko je prišla, nam je zapela  veliko pesmi in povedala dve pravljici. Dve narečni pesmi nas je tudi naučila.

Lara Ermenc

Obisk Ljobe Jenče me je zelo navdušil, saj nisem vedel, da kdo sploh zna tako pripovedovati in peti. Najboljša zgodbe je bila Zlata ptica, ki je bila čisto drugačna proti tisti, ki sem jo že velikokrat slišal. Po mojem mnenju so ljudske pesmi in pravljice bolj zanimive od avtorskih.

Urban Skok

Gospa Ljoba Jenče je zelo zanimiva. Zabavala sem se.

Eva Založnik

Všeč mi je bilo, ko smo poslušali zgodbe iz Ljobinega narečja, najbolj pa pravljica Zlati ptiček.

Maj Udovč

Gospa Ljoba Jenče je zelo prijazna in dobra, saj nas je naučila nekaj njenih besed. Pripovedovala nam je zgodbe, pela in igrala na lončeni bas.

Nal Topole

Najbolj mi je bilo všeč, ko smo poslušali pravljico Zlati ptiček in pesmi, ki jih je gospa pela.

Jasmina Deželak Čater

Danes sem se zelo zabavala. Najbolj so mi bile všeč pravljice in pesmice. Knjiga, ki smo si jo v knjižnici lahko vzeli, izgleda zanimiva. Malo sem jo že prebrala. 

Tajda Arnol

Bil mi je všeč tudi velikanski pes Miško Knjižko, ki nas je obiskal.

Jasmina Hrastnik

Srečanje mi je bilo zelo všeč.

Zarja Ozvatič

knjižničarka